A propolisz használata

A propolisz és annak gyógyhatásainak megismerését követően ebben a cikkben a propolisz alkalmazásáról és fogyasztásáról gyűjtöttem össze pár hasznos tanácsot.

A propolisz, avagy a méhszurok 😉 általános immunerősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. Számos formában találkozhatsz a propolisszal: kenőcs, por, tabletta, kúp, méz, tinktúra... Jogos a kérdés, miért nem alkalmaztad még ezt az elixírt! Ismerkedj meg azzal, hogyan és miképp használd a propoliszt. Felkészültél? Nagyon hosszú lesz! 😇 

Előljáróban tisztázni szeretném: méhészként jelenleg propolisz tinktúrát és propoliszos mézet készítünk, így a cikk további részében elsősorban ezekről a termékekről fogok beszélni. Amint azt korábban már írtam, tervben van a kenőcs készítése, amint értékelhető és vállalható az eredmény 😎,  megosztom majd veletek a "Méhészfeleség kozmetikumai" rovatban.

 

Hogyan készül a propolisz tinktúra?

Nyers propolisz

Mindenfajta propoliszos készítmény (jó esetben 😎) nyers propoliszból készül, amit a méhész kétféleképpen gyűjthet be a méhektől:

 • kapart propolisz: egyszerűen a kaptár oldaláról, a lépek keretlécéről megfelelő szerszámmal (ún. kaptárvassal) a méhész kaptárnyitáskor lekaparja a propoliszt. A lekapart propoliszt szép gombóccá formázza - hogy miért? hm...gondolom, csak mert így szokta 😎. Persze a kaparás során nemcsak propolisz, hanem kisebb-nagyobb viaszdarabok, a keretlécről és a kaptárról apró fadarab, méhtetem és esetenként akár festék is kerülhet a propolisz-gombócba.

Propoliszos rács

 • tiszta propolisz: a kaptárban a lépekre helyezzük az ún. propoliszgyűjtő rácsot (lsd. a következő képen, sajnos nyáron nem fotóztam propolisszal teli propoliszgyűjtő rácsot, így most csak üresen tudom megmutatni 😊). A méhek a propoliszgyűjtő rácsot – lévén, hogy huzatos helynek érzékelik a kis lyukakat – szépen betömködik propolisszal. Ezt a gyűjtőrácsot vesszük el és ebből szedjük ki a tiszta propoliszt. Ez így elég könnyűnek hangzik, de a valóságban azért nem annyira könnyű és egyszerű művelet 😓 Csak egy apróságot árulok el: mindezt a fagyasztóban végezzük! Ha valaki ki akarja próbálni, nyugodtan írjon és jöhet segíteni a következő szezonban 😍 

Propoliszracs

A nyers propolisz szobahőmérsékleten ragadós, édeskés, kellemes illatú, ám mindenen sárga nyomot hagy és nagyon szeret az ember ruhájába beletapadni 😁.

 

Propolisz tinktúra 

A nyers propoliszból a hatóanyag leginkább alkohollal vonható ki: így jön létre a propolisz tinktúra. Vannak olyan írások, amelyek állítják, olajjal vagy vízzel is kivonható a hatóanyag, mások pedig azt, hogy ez lehetetlen. Igazán hiteles írást nem találtam egyik oldal mellett vagy ellen sem. Ha van esetleg kémiához értő Olvasóm, akkor szívesen olvasom a szakmai véleményét 🙋.

A tinktúra készítése nem ördöngösség: akár otthon is elkészítheted 😎: 

 • a nyers propoliszt porrá kell őrölni,
 • majd alkohollal felönteni és
 • sötét helyre tenni pár hétre
 • közben persze naponta-kétnaponta össze kell rázni
 • három-négy hét múlva le kell szűrni a tinktúrát és sötét üvegbe tölteni

Propolisz tinktúra készítése

A képen a két jobboldali üveg szűrésre várakozik. Az üvegben alul látod az őrölt nyers - immár kioldott - propoliszt, felül pedig az alkoholos propolisz tinktúrát. A bal oldali üvegben pedig a leszűrt tinktúrát. Miért nincs sötét üvegben? A fotózást követő 5 percen belül kiadagolásra került a kis sötét üvegekbe (lásd nyitókép 😎)

Ennyi. Semmi trükk nincsen a dologban. 😇 Na jó, azért van persze 😉, hiszen az ördög a részletekben rejlik:  

 • írtam ugye, hogy a propolisz szobahőmérsékleten ragadós. Hogyan őrlöd porrá? 😕 Tippek? Ha figyelmesen olvastál, akkor tudod a választ! 😎 Helyes: fagyasztva dolgozunk a nyers propolisszal! 
 • a propolisz tinktúra készítésére 96%-os gyógyszertári alkoholt célszerű használni. Ugye tudod, hogy mennyi alkoholt lehet egyszerre venni gyógyszertárban? 😁 Vannak, akik ipari vagy étkezési szeszt használnak a propolisz hatóanyagainak kivonásához. 
 • fontos még a tinktúra sűrűsége, hiszen ettől nagymértékben függ a hatás. Nem nehéz a matek: 300 gramm propoliszt 700 gramm alkoholban oldunk ki, vagyis 30%-os tinktúrát készítünk.

 

Propoliszos méz

A propoliszos méz nem más, mint méz és propolisz tinktúra keveréke. A propoliszos méz alapja az akácméz és minden egyes üveget a Méhész saját kezűleg kever be, mondhatnám kézműves terméket készítünk fogyasztóinknak. 😲 Miért nem gépesítjük? Azért mert a propoliszos méz mindig is kisszériás termék marad és Zoli már saját technológiát fejlesztett az akácméz és a propolisz tinktúra elegyítésére. Amit még tudnod kell, hogy az alkoholos propolisz tinktúra a mézet opálossá teszi. Ezért ne lepődj meg azon, hogy bár akácmézből készül a propoliszos méz (legalábbis nálunk 😊), a propoliszos mézen nem látsz át. 

Nyugodtan otthon is el tudod készíteni: egyszerűen az akácmézbe tegyél propolisz tinktúrát. Az arányokat a saját ízlésednek és igényednek megfelelően válaszd meg. Nálunk 1 kg mézbe kerül 10 ml tinktúra. Észre fogod venni, hogy az elegyítés nem egyszerű, mivel az alkoholos tinktúra szívesen elterül a méz tetején 😓. Ha még javasolhatok valamit: kerüld a fémkanál használatát, amikor mézzel dolgozol!

Propoliszos méz

Hogyan használjuk a propoliszt?

Remélem még nem lankad a figyelmed és itt vagy velem 😉, hiszen már tudod, mi a propolisz, azt is, mire való és hogyan készítjük el a tinktúrát és a mézet. Már csak az hiányzik a mozaikból, hogyan használhatod, miként szabad fogyasztani a propoliszt.  

Külsőleg

 • sebkezelés esetén értelemszerűen rácsöpögtetjük a sebre a propolisz-tinktúrát. Mennyit? Hát úgy, hogy a propolisz szépen, vékonyan befedje a sebet. Ezt a műveletet nyugodtan naponta 2-3-szor megismételheted. A célra tökéletes egyébként a propoliszos méz is, hiszen a méz is nagyon jó hatásokat fejt ki a bőrön, főleg akkor ajánlom, ha nem bírod az alkohol csípősségét, mert bizony csípni fog az alkohol, de legalább fertőtlenít is!😉
   
 • ecsetelés esetén például egy vattás fülpiszkálóra vagy vattapamacsra csepegtess propoliszt és ezzel kend be a fogínyedet, hólyagot a szádban vagy a herpeszt. Természetesen ehhez is használhatsz propoliszos mézet 😋, valójában azonban a tinktúra töményebb és hatásosabb a kezeléshez! Figyelj azonban arra, hogy a tömény alkohol a nyálkahártyának nem tesz jót, ezért az ecsetelést tényleg csak tünet esetén és helyileg használd!
   
 • szájvízként használd a szád általános fertőtlenítésére, szájöblítésre. A szájvizhez egy pohár vízbe 10-20 csepp tinktúrát csepegtess, keverd össze óvatosan és öblögess! 😮 (Megjegyzés: olvass kérlek tovább, mert a következő részben írok a propolisz folyadékkal való higításáról.)
   
 • levegő fertőtlenítés céljából a párologtatóban levő vizbe pár csepp propoliszt tegyél és gyújtsd meg a mécsest a párologtatóba. 

 

Belsőleg

Ez egyszerű, nem? 😉 Szájon át kell bevinni a szervezetbe...csak az nem mindegy, hogy mit és mennyit. 😇 

 • a propoliszos méznél nincs korlátozás: akkor és annyit, amennyit jólesik.
   
 • a propolisz tinktúra közvetlen fogyasztása már nem ennyire korlátozásmentes, hiszen tömény (96%-os!!!) alkoholt tartalmaz. NEM javasoljuk egyáltalán, hogy a tinktúrát közvetlenül fogyaszd el, tönkreteszi a nyálkahártyádat, veszélyes lehet a torkodra, gégecsövedre és a gyomrodra is. Mindig valamilyen étellel vagy valamilyen folyadékkal próbáld bevenni annak érdekében, hogy ne marja szét a szádat, torkodat. Mit ajánlunk? 
  • a kockacukorra (legáltalánosabb)
  • kávé tejhabjára (így fogyasztja a Méhész 😁)
  • joghurtba
  • zabkásába
  • kenyérre/kiflire
  • mézre 

csepegtetve, vagyis úgy, ahogyan szeretnéd és ami az étrendedbe illik, a lényeg, hogy fogyaszd el

Propolisz fogyasztása

A leggyakoribb hiba, hogy beleteszed teába/vízbe/kávéba/bármilyen folyadékba, kevergeted és megiszod azt gondolván, milyen jót tettél a szervezeteddel. Mosogatásnál veszed észre, hogy a sárga hártya nehezen jön le a poharadról és a kanaladról. Na, az a sárga réteg a propolisz, amit nem sikerült elfogyasztanod. 😡 Ugyanis a propolisz tinktúra, amint érintkezik vízzel, folyadékkal, nedvességgel, kicsapódik (ismét: kémiához értő Olvasó, nyugodtan írd meg, hogy miért, én sajnos ezt nem tudtam már megfejteni 😏). Ha elkezded kevergetni, akkor a pohárhoz és a kanálhoz tapad, és bizony nem fogod meginni a propoliszt a folyadékkal. Ezért van az, hogy a Méhész is lekanalazza a propoliszos tejhabot a kávéról és ezért van, hogy leginkább a kockacukros megoldást (vagy annak bármilyen alternatív változatát) szokták javasolni méhészek a propolisz fogyasztására.

Ne felejtsd el: a lényeg, hogy fogyaszd el a propoliszt, mindegy milyen formában, csak vidd be a szervezetedbe!

 

Adagolás

 • felnőtteknek
  • általános immunerősítés esetén naponta kb. 20-30 csepp
  • egy-egy konkrét betegség, panasz esetén kúraszerűen (1-2-3 hétig) és nagyobb (30-40-50 csepp) mennyiségben lehet fogyasztani. Szeretném felhvíni a figyelmedet, hogy mindig konzultálj orvossal is!
    
 • gyermekeknek: legfeljebb 10 csepp naponta. Gyeremekeknél emelt adagolást még kúraszerűen sem javaslok, sőt a folyamatos használatot sem: célszerű 3-4 hetente egy hét szünetet tartani. Gyerekeknek az alkoholtartalom miatt sokkal inkább a propoliszos méz rendszeres fogyasztását ajánlom, abból bátran ehetnek, akár több mézes-vajas kenyeret is!😇 

 

FONTOS!

 • Előfordulhat, hogy a propoliszra allergiás vagy, ezért ha bármilyen formában először használod, mindig győződj meg róla: nem vagy rá allergiás a propoliszra! 😷 A bőrpróba működik, vagyis csepegtess pár csepp propoliszt a bőrödre. Ha egy kis idő múlva (max. egy-két óra) van elváltozás (kiütés, pirosodás, erős viszketés), akkor allergiás vagy és nem ajánlott semmilyen propoliszos termék fogyasztása.
   
 • A propolisz tinktúra alkoholt tartalmaz! 🍷 Ezt mindig vedd figyelembe, ha kisgyermeknek adod vagy vezetés előtt veszed be.
  • Kisgyereknek inkább a propoliszos mézet 🍯 ajánlom.
  • Ha sokat vezetsz, akkor pedig azt javaslom, hogy inkább este, lefekvés előtt fogyaszd a propoliszt. 🙃 

 

Tanulság

A legfontosabb tanácsom: tudd, mit veszel! Ismétlem már önmagamat, nem? Remélem, előbb-utóbb mindenki megjegyzi! 😁 

 • Mindenképpen csak megbízható méhésztől vegyél propoliszt, mindegy, hogy milyen formában vásárlod (nyersen, porként, tinktúrában, mézben), a lényeg, hogy ismerd a termelőt.
   
 • Mi a helyzet a „bolti” készítményekkel? Nem mondom, hogy ne vegyél propolisz tablettát, propoliszos kúpot, kenőcsöt (na jó, ez utóbbi majd mondani fogom, ha végre megtanulom, hogyan kell készíteni 😁), ha éppen arra van szükséged, de mindig nézd meg, hogy
  • tényleg arra a készítményre van-e szükséged,
  • milyen arányban tartalmaz propoliszt és
  • mik a propoliszon kívüli összetevők.
    
 • Melyek a kritikus kérdések, amelyeket kérdezz meg a termelőtől, ha propolisz tinktúrát vásárolsz?
  • milyen típusú nyers propoliszból készült? Nem kérdés, a tiszta propoliszból készültet preferáljuk. Félreértés ne essék: kapart propoliszból is lehet jó tinktúrát készíteni, de ekkor a kapart propoliszt előbb tisztítani kell (át szokták mosni vagy levegővel fújatják ki belőle a nem odatartozó anyagokat), különben az egyéb kaptárszemétből az alkohol esetleg nem kívánt összetevőket is kiold - gondolj egyszerűen például a kaptárról lekapart festékre😎).
  • milyen alkoholt használt a propolisz tinktúra készítéséhez? Már írtam, hogy esetenként étkezési vagy ipari alkoholt használnak egyes méhészek, de vannak, akik 70%-os alkoholban oldják fel. Tudnotok kell, hogy a hatóanyagok legjobban 70% feletti alkoholban oldódnak ki. Nálam a tisztasága és ellenőrzött körülmények miatt a gyógyszertári tiszta alkohol vezet az elfogadható alkoholok listáján, de elfogadhatónak tartom az ellenőrzött helyről származó egyéb alkohol felhasználását is.
  • milyen arányú a propolisz tinktúra? Ez egy olyan tényező, amit nem fogsz tudni ellenőrizni. Egyértelműen egy 30%-os tinktúra hatásosabb egy 10%-osnál. Viszont sajnos nem tudod ellenőrizni, hogy amit látsz tinktúra milyen sűrűségű. Vannak, akik azt mondják, hogy a sötétebb színű jobb, de ez az állítás – szerintem – nem feltétlenül igaz, hiszen maga a propolisz alapanyag színe függ a gyűjtési területtől és a gyűjtési körülményektől, ráadásul általában a propolisz tinktúrát sötét üvegben árulják, ezért nem is látod a folyadék színét vásárláskor. 

Ha ezt a három kérdést megkérdezed a méhésztől és számodra meggyőzően válaszolt, akkor nyugodtan vedd meg a propoliszt, biztosan nem fogsz csalódni.  
 

 • Tartsd be az adagolási és fogyasztási előírásokat!  
   
 • Ne felejtsd, nem azonnal fogod érezni a hatásokat, hanem egyszerűen azt veszed észre, hogy a torokfájásod nem olyan intenzív, hamarabb gyógyul a seb a kezeden, foghúzás után hamarabb húzódik össze a sebed … és oh, tényleg nem is voltál lázas beteg ezen a télen 😲
   

 Kérdésed van? Nyugodtan küldd el nekem üzenetben és válaszolni fogok! 

 

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a méhészfeleség

 

Olvastad már?

Mire jó a propolisz?Miért kristályosodik a méz? Jobb a sötét méz?
 

A Sági Méhészet termelői mézei

 Termelői mézeink

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

 

* FONTOS!
Disclaimer: a cikkben leírtak kizárólag információadás és tájékoztatás célját szolgálja, nem minősülnek semmilyen körülmények közt sem orvosi tanácsadásnak, nem helyettesíti az orvosi/szakorvosi tanácsadást, diagnózist és kezelést, valamint nem szolgálnak alapjául öndiagnózisnak, gyógykezelés kiválasztásának, alkalmazásának vagy befejezésének. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy bármilyen egészségügyi tünetegyüttes, probléma esetén kérjük, minden esetben fordulj orvoshoz, és kövesd az orvosi diagnózist és terápiát, ne módosítsd vagy hagyd abba az orvos/szakorvos által előírt kezelést. 
Jelen cikkben közölt információkat a Méhészfeleség a legjobb tudása szerint készítette el, azonban ez nem zárja ki a tévedést és szerkesztési hibákat.  
Fel