Egészségtippek: Mézes almaecetes védőital

Mézes almaecetes ital

Hónapokkal ezelőtt egy kedves Olvasómtól 🙏 kaptam egy levelet, amelyben felhívta a figyelmemet D.C Jarvis: Az almaecet és a méz című könyvére. Ekkor formálódott meg a gondolat, hogy összegyűjtöm a méz jótékony hatásait és külön rovatot szentelek az egészségtippeknek a Blogon, persze a Méhészfeleségtől megszokott stílusban 😇.

Aztán ahogyan lenni szokott, sokáig nem történt semmi, hiszen elsodort az élet … ismerős, ugye? 😉 Egészen mostanáig ...

Idén januárban viszont beszippantott a valódi kontra hamis méz témakör (itt találod a sorozatindító cikket), a virtuális látvány-méhészetünk, a Falusi Méhészet elindítása, ráadásul kiapadt a propolisz-készletünk, úgyhogy az immunrendszerem a végét járta 😓. Ekkor jött a szikra: a méz és almaecet kombo nem árthat. Egy hónapja minden reggel mézes almaecetes itallal kezdem a napot és valóban jobban érzem magam, az immunrendszerem pedig kitart. 😍 Nem állítom persze, hogy kizárólag a mézes almaecetes védőitaltól van ez így, de az biztos, hogy köze van hozzá. 

Először jöjjön a recept, utána pedig összefoglalom Nektek, mit tanultam a mézes almaecetes védőitalról – nem gondoltad, ugye, hogy nem jártam alaposan körbe a témát? 😎

 

Hogyan készítsd a mézes almaecetes védőitalt?

Igazán nulla konyhai tapasztalattal rendelkezők is könnyedén elkészíthetik, hiszen nem bonyolult a mézes almaecetes ital elkészítése:

 • egy nagy pohár vízbe (2,5 dl) tegyél
 • két teáskanál almaecetet és
 • egy teáskanál mézet,
 • keverd össze jól,
 • várj egy kicsit, hogy minden alkotóelem jól összedolgozódjon, majd
 • idd meg!

Egészségedre!

Videót is készítettem egy reggel a rendkívül bonyolult műveletről* 😇

 

Néhány jótanács

Gyorsan válaszolok is a felmerülő kérdéseidre 😊:

 • tetszőleges vizet használhatsz: lehet csapvíz, ásványvíz, tisztított víz, amit szoktál egyébként inni. Arra viszont figyeltem, ne legyen nagyon hideg a víz, inkább csak langyos**. Egyéni preferencia, de reggel jobban esik langyos vizet inni.
   
 • bármilyen mézet használhatsz, amit szeretsz és van otthon (persze termelőit és csakis igazit 😇), én általában virágmézzel készítettem, de volt, hogy hársmézet kevertem bele, amikor éreztem reggel, hogy kapar a torkom
   
 • az arányokat nyugodtan változtasd meg saját ízlésednek megfelelően:
   
  •  ha túl marónak érzed, több vízzel keverd be 
    
  • ha nem kellően édes, akkor több mézet tegyél bele
    
  • ha nem szereted az almaecet savanykás ízét, akkor használj ízesített mézet (például levendulás vagy mentás mézet)
    
 • Megihatod egyszerre éhgyomorra, ekkor érvényesül leginkább a lúgosító hatása, de akár fél-egy óra alatt kortyonként, ha a légzéskönnyítés a célod.
   
 • Ihatod reggel egy alkalommal, de akár napközben több alkalommal is.
   

 

Mézes almaecetes védőital hatásai

A méz és almaecetes ital szülőatyja, DeForest Clinton Jarvis, amerikai belgyógyász doktor, aki évtizedeken keresztül a népi gyógymódokat tanulmányozta. Főműve az 1958-ban (!) megjelent „Folk Medicine”, ebbe mutatta be – többek között – a méz sokoldalú hasznosítását.

A könyvet sokáig kerestem sikertelenül. Aztán most a héten, anyaggyűjtés közben leltem rá a Scribd-en az eredeti angol nyelvű könyvre (itt eléred, regisztráció után 30 napig ingyenesen) és  a magyar változata (itt elérhető, de hozzáteszem, ha teheted eredetiben olvasd, megéri 😎  )

Tudtátok, hogy az almaecet pozitív hatásait teheneken és kutyákon tapasztalták meg először? A tehenek az almaecet hatására nem vetéltek el és egészséges, erős borjúik születtek. Ezután kezdett el a doktor az emberi alkalmazáson dolgozni – először egy ismerős feleségének teherbeesési esélyének javítása céljából (na nem úgy 😂 , hanem almaecet alkalmazásával 😎 … legalábbis a könyvben ez áll).

Mind a méznek, mind az almaecetnek számtalan előnyös tulajdonsága és egészségjavító hatása van a népi megfigyelések alapján. Ezeket a könyvben részletesen bemutatja D.C. Jarvis. Mindegyik hozzávaló külön bejegyzést érdemelne, így ehelyütt most röviden felsorolom a méz és az almaecet együttes fogyasztásának legfőbb hatásait.  

A mézes almaecetes ital hatásai:

 • visszaállítja a szervezet természetes pH-értékét, lúgosítja a szervezetet
   
 • növeli a szervezet ellenállóképességét
   
 • izom- és ízületi fájdalmak csökkentése
   
 • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapítás
   
 • segít a testsúly csökkentésében (persze az étrenddel együtt)
   
 • gyorsítja az anyagcserét: méregtelenítő kúrába illeszthető
   
 • légzést könnyíti: ha éjszakánként arra ébredsz, hogy nehezen kapsz levegőt, próbáld ki, igyál 4-6 hétig minden reggel mézes-almaecetes vizet,könnyebb és pihentetőbb lesz az alvásod 
    Forrás: D.C. Jarvis: Folk Medicine
    

Konklúzió 

 • a méz az almaecettel párosítva egyedülálló egészségmegőrző és –javító elixír
   
 • elkészítése nem igényel előkészületet, körülbelül egy perc alatt megvagy vele 😎 

 

Próbáld ki, mit veszíthetsz? Legfeljebb egészségesebb leszel! 😉 

 

Még mindig itt vagy? 😈 Irány a konyha! Készíts magadnak egy mézes almaecetes italt! 🥃 

 

Kérdésed van? Nyugodtan küldd el nekem üzenetben és válaszolni fogok! 

 

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a Méhészfeleség* A videótól eltérően otthon NE fémkanállal, hanem MŰANYAG kanállal mérd ki a hozzávalókat és keverd össze az italodat! 
** D.C Jarvis kifejezetten langyos vízzel javasolja az ital elkészítését! 
Ezúton köszönöm - ismét - Olvasómnak a fontos helyesbítéseket!

 

Még nem iratkoztál fel a Blogértesítő Hírlevélre? Erre a szövegre kattintva megteheted!

  

Olvastad már?

Hogyan készül a hamis méz?Jobb a sötét méz?Mézes-kávés bőrradír készítése
 

A Sági Méhészet termelői mézei 

Termelői mézeink

 

Disclaimer: a cikkben leírtak kizárólag információadás és tájékoztatás célját szolgálja, nem minősülnek semmilyen körülmények közt sem orvosi tanácsadásnak, nem helyettesíti az orvosi/szakorvosi tanácsadást, diagnózist és kezelést, valamint nem szolgálnak alapjául öndiagnózisnak, gyógykezelés kiválasztásának, alkalmazásának vagy befejezésének. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy bármilyen egészségügyi tünetegyüttes, probléma esetén kérjük, minden esetben fordulj orvoshoz, és kövesd az orvosi diagnózist és terápiát, ne módosítsd vagy hagyd abba az orvos/szakorvos által előírt kezelést. 
Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az interneten fellelhető információk (például itt) szerint az almaecet rendszeres fogyasztásának veszélyes mellékhatásai is lehetnek!
Jelen cikkben közölt információkat a Méhészfeleség a legjobb tudása szerint készítette el, azonban ez nem zárja ki a tévedést és szerkesztési hibákat.  

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel