Hogyan készül a hamis méz?

Hogyan készül a hamis méz?

Az elmúlt pár hónapban a médiában ismét előtérbe került a hamis méz témaköre. Sokan sokfélét mondtak, sok igazságot is. 👍

De valóban tudod, mi a hamis méz? Mitől hamis a méz? A hamis méz azonos a kínai mézzel? Mert bizony a mai napig kapunk olyan félig vicces megjegyzéseket a piacon: „Mennyi kínai méz van az üvegben?” 😡 Vajon tudjuk, miről beszélünk? 

Itt az ideje, hogy a Méhészfeleség is leírja, mit kell - szerinte - tudni a hamis mézről. Előre szólok: nem lehet egy bejegyzésbe mindent belefoglalni, hamarosan újabb cikkek jönnek a témában. 😇 

 

Mi a hamis méz?   

Kezdjük a legtriviálisabb kérdéssel: mi a hamis méz? A válasz ugyanennyire triviális: a hamis méz az, amit mézként árusítanak, de valójában nem méz.

Ehhez tudni kell, mi a méz: erről korábban külön posztban írtam már. Az Élelmiszerkönyv meghatározása alapján: 

A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek. (Magyar Élelmiszerkönyv Mézről szóló 1-3-2001/110 számú előírása).

Szeretnék rögtön három fontos tényt leszögezni:

 • a hamis méz nem egyenlő a kínai mézzel annak ellenére, hogy sokak fejében össze van kötve e két fogalom. Bármilyen hihetetlen, Kínában is termelnek valódi mézet és bárhol máshol a világban (ne legyünk tévedésben: itthon is, sőt akár a piaci termelők is!) készítenek és árusítanak hamis mézet 😟
   
 • az élelmiszerekkel való visszaélés (nevezzük általánosan hamisításnak) nem újkeletű történet, a mértékét azonban még megbecsülni sem tudják, az viszont tény, hogy jelentős ütemben növekszik. Az Európai Parlament 2013-ban készített egy Riportot, amelyben azon kívül, hogy meghatározták az élelmiszercsalás fogalmát és intézkedéseket javasoltak a fokozott ellenőrzésre, szerepel, hogy a méz az élelmiszercsalások által leginkább érintett termékek rangsorában a hatodik helyen áll. A méz előtt a kutatás szerint az olivaolaj, a halak, az ökoélelmiszerek, a tej és a gabonafélék állnak az élelmiszercsalások sorában.
   
 • mézhelyettesítő mézszirupok (ha nem tudod, miről beszélek, írd be a Google keresőbe 😉): na legalább korrektül leírják, hogy mi van az üvegben 😎, viszont mindenki elolvassa? nemcsak a képet nézi? Felháborít, hogy a gyerekek ezt kapják az óvodába, iskolába! 😡 Miért? Miért nem kapnak valódit? Csak a pénz? Nem hiszem... Ám az az igaz rejtély, hogy emberek boltban, akár bioboltban miért vásárolnak mézhelyettesítőt? 😤 Nem dühöngök tovább, majd készítek róla külön bejegyzést 😇, mert igazán tanulságos megnézni a kalóriaértékeit és az összetevőit.

Valódi mézes lép 

Hogyan készül a hamis méz?

Mivel a világon a hatodik leginkább hamisított élelmiszere a méz, nem egyszerű bemutatni, hogyan hamisítják 😲. Sőt nem is gondolom, hogy lenne sejtésem minden módszeréről. Mindig tartsd szem előtt: az élelmiszerhamisítás hatalmas üzlet, éppen ezért mindig újabb és újabb technológiákkal, módszerekkel fogják végezni. 😢

Na de nézzük végre a hamis méz típusait!

 1. Hamis méz, ami még találkozott méhekkel 🐝
   
  • A méhek nektárból előállítják a mézet, viszont a termelő nem hagyja, hogy a teljes érlelési folyamatot a méhek elvégezzék és a még be nem érlelt mézet elpörgeti. Ilyenkor a méznek a megengedettnél magasabb a víztartalma, amelyet el kell párologtatni – azaz a mézet mesterségesen érlelik – és így készül el a méz. Biztos vagyok, hogy erre nem gondoltál eddig...😎 (megnyugtatlak, a méhészek egy része sem tartja ezt hamisításnak) De miért is hamisítás? Nézd meg még egyszer a méz definícióját! Látod, ugye? Senki nem avatkozhat be a méz készítésének folyamatába! A méhek tudják a legjobban, mikor van kész a méz 😊, és az éretlen méz még nincsen kész.   
    
  • Véleményem szerint ugyanez (ha nem rosszabb) kategória a méz túlzott kimelegítése is, melynek során a fogyasztói igényekre hivatkozva a kristályos mézet folyékonnyá melegítik. 😡 Az a virágméz, amelyik rövid időn belül (fajtájától függően egy-két-három hónap) nem kristályosodik vissza, a felhevítés miatt nem tartalmazza a méz jótékony összetevőit. Felesleges tehát megvásárolnod, hiszen nem veszel mást, mint egy édes szirupot. A kristályos mézzel már korábbi bejegyzésben foglalkoztam. 
    
  • Minősített mézhamisítási eset, amikor a mézet a méhek állítják elő, viszont azt nem nektárból teszik, hanem a termelő által a kaptárba juttatott cukorszirupból. A cukorszirupot a méhek - ugyanúgy, mint a nektárt - feldolgozzák, hozzáadják a szükséges enzimeket és mézet készítenek belőle, amit a lépek celláiban tárolnak, érlelnek, majd a kész mézet lefedik. Kinézetben, állagban semmi különbség nincs a "cukorméz" és a valódi méz között, nem úgy a beltartalomban...  Az őszi teendők bemutatásakor már írtam a méhek etetéséről, azonban itt is szeretném megismételni: a legtöbb méhész ad cukorszirupot a méheknek a téli élelem biztosítása céljából. Ezzel nincs gond. A probléma azzal van, ha a termelő tavasszal kipörgeti a maradék cukormézes lépeket és azt például virágmézként értékesíti (ez a ritkább) vagy azért ad – jellemzően nem ősszel 😡– cukorszirupot a méheknek, hogy azzal a méhek nagymértékben szaporítsák a begyűjtött mézet.
    
 2. Hamis méz, ami már nem találkozott méhekkel 🐝
   
  • Klasszikus és tipikus módszer, amikor a méz elkészítéséhez már nem kell méhecske és virág 😞, csak ember és cukor. Gyakorlatilag arról van szó, hogy méz állagú cukorszirupot készítenek és ha szükséges, még színezőkkel is rásegítenek. A médiában általában ezt értik kínai méz alatt, de ne gondold, hogy csak Kínában alkalmazzák ezt a módszert! A cukorszirup elkészíthető kristálycukorból, krumplicukorból, rizsszirupból, kukoricaszirupból, izocukorból … a lista szinte végtelen a hamisító „profizmusától” és anyagi lehetőségeitől függően. Ráadásul az adalékanyagok hatására a méznek nevezett készítménybe bizony különféle antibiotikumok, növényvédők és nehézfémek is kerülhetnek, amelyek szervezetünkre akár káros hatást is gyakorolhatnak.
   Ebben a videóban megnézheted, hogyan készül cukorból a méz. Magyar oldalakon is találhatsz hasonló recepteket, videókat, például ezt a pitypangszirup készítéséről.  
   Erről jutott eszembe, hogy még a kezdeti időszakban egy évben sikerült igazi pitypangmézet gyűjtetnünk, na az volt az igazi csodaszer 😋 ... de az VALÓDI pitypangméz volt 😃.

    Ezekkel semmi baj nincs mindaddig, amíg otthon készítesz magadnak így szirupot, mert például mert egyszerűen szereted vagy virágporallergiás vagy ...  mondjuk nem hívhatnánk méznek, de ez másodlagos. Ha viszont az így készített szirupot mézként értékesítik… na az már komoly probléma 😡.
    
 3. Hamis méz, a minősített esetek 😢 🐝
   
  • A jó minőségű valódi mézet összekeverik a rosszabb minőségű, híg mézzel vagy cukorból készített sziruppal. 😢 Ennek eredményeképpen a létrejövő mézkeverék még éppen teljesíti a jogszabályok által előírt határértékeket, viszont a fogyasztó nem valódi, tiszta mézet fogyaszt.
    
  • Eredethamisítás esetében a fogyasztóhoz kerülő üvegen nem helyesen kerül feltüntetésre, melyik országból származik a méz. Ezzel szintén megtévesztik a fogyasztót, mivel jóhiszeműen azt gondolja, hogy valódi mézet vásárolt, ám a valóságban nem tudja, hogy mi van az üvegben. 😡
   Egyszerű szemléltető példa: Dél-Amerikából származó rosszabb minőségű, sok esetben hamis mézet beviszik Spanyolországba, ahol hozzákeverik azt spanyol mézhez, ám a spanyol mézen már csak az szerepel, hogy „Származási ország: Spanyolország” vagy „EU”. 
    

Méhecske pitypangon

Hogyan ismered fel a hamis mézet?

Rossz hírem van, nem fogod tudni felismerni a hamis mézet 😟. Mit tudsz mégis tenni?  

 • mindig olvasd el a címkét, főleg boltban vásárolt méz esetén. Ha bármi oda nem valót tapasztalsz az összetevők között (pl. fruktóz vagy bármely szinezőanyag, karamell, E-betű), akkor inkább hagyd a polcon
   
 • beszélgess az eladóval, ha piacon vásárolsz: honnan, hogyan, mivel… 😊 nekünk egy próbavásárláson a gyanútlan eladó elárulta, hogy a mézkülönlegességet ízesített szörpből készítették a méhek. 😡 No comment!  
   
 • teszteld otthon egyszerű, hüvelykujjszabályként működő módszerekkel (erről készítettem egy részletes leírást, ha még nem töltötted le, itt megteheted 😇)
   

Tanulság

Hacsak két mondatot jegyzel meg a cikkből 😊, az a következő legyen: 

 • a mézet mindig hamisították és mindig is hamisítani fogják
   
 • fogyasztóként nem ismered fel a hamis mézet!* A gyanúd felébredhet - sőt fel is kell ébredjen -, ám bizonyosan nem fogod tudni megmondani sem az íze sem az illata alapján, hogy igazi vagy hamis mézet eszel. Megnyugtatlak, méhészként mi sem tudjuk 100% bizonyossággal ránézésre ezt megmondani! 😎 
   

Kérdésed van? Nyugodtan küldd el nekem üzenetben és válaszolni fogok! 

 

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a Méhészfeleség 

Még nem iratkoztál fel a Blogértesítő Hírlevélre? Erre a szövegre kattintva megteheted!

 

* Vigyázat reklám-veszély: Persze ha a Sági Méhészettől vásárolod a termelői mézet, biztosan 100% VALÓDI termelői mézet kapsz. 😇 

Biztosan? 🤔 Hm….. Honnan tudod? Hm….🤔

Érdekes kérdés. 😊 Hamarosan írok erről is 😎  

 

Olvastad már?

Kristályos mézJobb a sötét méz?Mézes-kávés bőrradír készítése
 

A Sági Méhészet termelői mézei 

Termelői mézeink

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel