Jobb a sötét méz a világosnál?

Jobb minőségű a sötét termelői méz?

Be kell valljam, az átlagosnál több időd töltök az interneten 😊, de ez nálam foglalkozási ártalom (legalábbis remélem 😉). Elolvasok szinte minden mézzel kapcsolatos anyagot magyar és angol nyelvű honlapokon. Persze segít nekem a Google Értesítő szolgáltatása is, rendszeresen küldi az értesítést, ha feltűnik egy-egy érdekes cikk a témában. 

Nem először olvasom különféle egészségtudatos témával foglalkozó oldalakon: fogyasszunk sötétebb mézet, mert a sötétebb méz jobb minőségű. Amikor tegnap este ismét rákattintottam a Facebookon egy hasonló írásra, elhatároztam, elindítom „A Méhészfeleség lerántja a leplet a mézes tévképzetekről” rovatomat. 

 

Miért sötét az egyik méz és miért világos a másik?

A méhek a mézet különféle virágok nektárjából vagy a mézharmatból készítik (részletesebben Mi a méz? cikkben). A méz színe ezért jellemzően attól függ, melyik virágról gyűjtötték a méhek.

De emellett függ még számos dologtól, például

 • a növény konkrét fajtája (pl. napraforgó esetében),
 • termőterülete (pl. a talaj minősége, a terület mikroklímája),
 • a gyűjtési időszakban aktuális időjárás, és
 • persze a méhésztől is, na nem úgy, ahogy sokan gondolják 😎, hanem abban, hogy mikorra időzíti a mézelvételeket. Bizony-bizony, egy-egy nap késlekedés jelentősen tudja módosítani a méz tisztaságát, minőségét. 

Mindezek mellett pedig – ahogyan a Meddig áll el a termelői méz? cikkben említettem – a méz színe idővel mindig sötétedik, tehát az egy-két éves méz mindig pár árnyalattal sötétebb a friss méznél.

Meg kell említenem, hogy mi eddig nem tudtunk egymást követő két évben azonos színű akácmézet felmutatni annak ellenére, hogy pontosan ugyanott, ugyanazokról a fákról gyűjtötték a méhek. A magyarázat a természetben és az időjárásban keresendő, szerintem. 

  

Milyen színűek a fajtamézek?

Mézfogyasztóként azért nem árt tisztában lenned azzal, hogy tipikusan milyen színűek a mézek. Hangsúlyozom: tipikusan, vagyis árnyalatbeli eltérések nem jelentik azt, hogy pancsolt a méz, de ha nagyon eltérőt látsz, akkor inkább beszélgess az eladóval, termelővel: honnan? hogyan? A beszélgetés során meggyőződhetsz, hogy megbízol-e benne, hiteles-e, amit mond. De erről, majd máskor J

Nézd meg a – korrigálatlan, garantáltan Photoshop-mentes 😃 – fotót. Mennyi szín, ugye? 

  Természetes mézek

 

Mind-mind igazi termelői méz. Jobb minőségű az egyik, mint a másik? Szerintem nem, ugyanolyanok: valódi termelői méz, amit a méhek készítettek a világossárgától a sötétbarnáig. 

Általában az akácméz a legvilágosabb, akár világoszöldes színű is lehet. A repceméz fehér színűre kristályosodik (folyékony állapotában középsárga). Világosabb színű a facéliaméz, somkóróméz, a selyemfűméz és a hársméz. A vegyes virágméz és a napraforgóméz klasszikus, aranysárga színű. Sötétebb méz a gesztenyeméz, a medvehagymaméz, az erdei méz (fenyőméz vagy mézharmat) és a pohánkaméz (hajdinaméz).

A képen balról jobbra: akácméz, facéliaméz (igen, jól látod, idén nálunk a facéliaméz vetekszik az akác világossárga színével 😍), virágméz, hársméz, gesztenyeméz és erdei méz. Napraforgóméz igazoltan 😃 hiányzik a sorból, a kisüveges kiszerelést éppen nem találtam a polcon 😎. 

 

Jobb minőségű-e a sötétebb méz?

Határozott válaszom: ez egy TÉVES állítás

Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy a sötét méz nem jó minőségű, csak azt, hogy a méz minősége NEM a színétől függ. A világos és a sötét méz egyaránt jó minőségű, ha megbízható termelőtől vásároljuk és a méhek állították elő. A világos méz ugyanolyan egészséges, ugyanúgy segít meghatározott betegségeken, mint a sötét méz. A lényeg, hogy valódi méz legyen az üvegben

Persze van, aki csak a sötét mézet kedveli és van, aki a világosat, én például a félig kristályosodott virágmézet kedvelem a leginkább - különbözőek az ízléseink 😍. Van olyan eset, amikor a sötét mézet ajánlom én is egy világosabbal szemben, és van, hogy a világosat, de nem a színe miatt, hanem a gyógyhatása miatt. Ez így rendben is van! 😃

Péntek délután kitettem a Facebook oldalunkra egy képet és kértem, tippeljétek meg, milyen méz van a két üvegben. Nem volt sok támpontotok, így csak a szín és saját korábbi tapasztalatotok alapján tudtatok válaszolni, ráadásul nem feledkezhetünk meg arról, hogy a fotó és a monitorod is módosította egy kicsit a színeket. Nagyon sok választ kaptunk, amit ezúton is köszönök 😍. Ha nekem kellett volna tippelnem, akkor akácméz - gesztenyméz kombinációra tippeltem volna. 😎 A helyes választ (szerencsére 😃) senki sem találta el - a helyes megfejtést a cikk következő részében árulom el 😎. 

Amit viszont a válaszokból le lehet vonni következtetésként:

 • kizárólag szín alapján nem tudjuk megmondani, milyen méz van az üvegben. Ha megfordíthatod az üveget, megtudod, milyen sűrű a méz, ha megillatolhatod vagy megkóstolhatod, akkor még közelebb kerülsz a pontos azonosításhoz
 • a sötétebb vagy világosabb méz közötti választásban a személyes preferencia dönt, a nem reprezentatív mintánkban 20%-kal többen választottátok a világosabb mézet 😃

 

Jöjjön akkor a bizonyíték

Hogyan lehetne bizonyítani, hogy a témánkul szolgáló kérdés messzemenőkig téves? 😏 Hiszen én ezt mondom, más meg mást mond. A neten is olvasható cikk, ami ezt állítja és olyan is, ami az ellenkezőjét. Kinek hiszel? Nekem miért hinnél? 😍

Bebizonyítom egy kísérlettel: egyszerűen jó minőségű, világossárga akácmézet – csak és kizárólag a kísérlet céljából –  felettem a tűzhelyre és közel 10 percig hevítettem. Hangsúlyozom: csak a kísérlet miatt! 😎 Tényleg fájt, amit a mézzel műveltem: fémedény, fémkanál és hevítés – ezek mind tiltólistások, brrr 😡, bár azt be kell ismernem, hogy finom mézillat lett hamar az egész lakásban 😃

Kísérlet

Azt nem kell részleteznem, hogy a kihevítés után a méznek semmilyen beltartalmi értéke nem marad, az összes jó tulajdonsága elveszett, csak édesítő hatása maradt meg (a kémiai reakciók ismertetésétől most remélem eltekinthetek 😎).

Íme az eredmény:

Jobb a sötét méz?

Az áttetsző világossárga mézből (1. üveg) egy világosbarna folyadék (2. üveg) lett. Ha hinnék a bevezetőben említett cikkeknek 😡, akkor a polcról a második üveget venném le. Elfogyasztanám gondolván, milyen szuper finom és egészséges a méz, mindeközben az igazság teljesen más!*

  

Mi a tanulság?

 • A méz színe sok tényezőtől függ, leginkább attól, hogy milyen nektárból készítették a méhek. Különböző virágoknak különböző színű a méze.
   
 • A méz minősége és színe között NINCSEN egyértelmű reláció, vagyis nem mondhatjuk, hogy a sötétebb mézek jobb vagy rosszabb minőségűek.
   
 • A méhektől származó valódi termelői méz minden esetben jó minőségű.
   
 • Természetesen az egyes fajtamézeknek eltérő gyógyhatása van, ezért különböző célokra én is különböző mézet javaslok fogyasztóinknak, de nem a színe, hanem a gyógyhatása miatt.

 

Kérdésed van? Nyugodtan küldd el nekem Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és válaszolni fogok! 

 

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a Méhészfeleség

 

* Szeretném hangsúlyozni: NEM azt állítom, h a sötét méz minden esetben ki van hevítve! Sőt azt sem mondom, hogy a világosabb színű méz a jobb minőségű! Csupán azt mutattam be ezzel az egyszerű kísérlettel, hogy nem szabad mindent elhinni akármilyen tudományosnak is tűnik, és egyáltalán nem állítható az, hogy a sötét méz jobb minőségű a világosabb méznél! Kísérletem célja csupán a szemléltetés és elgondolkodtatás!

 

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel