Meddig áll el a termelői méz?

Meddig áll el a méz?

Sokszor kaptuk a kérdést: „Mit csináljak a mézzel, ha nemsokára lejár a címkén látható minőségmegőrzési idő? ”  

Azt ugye nem mondhatom, hogy ne foglalkozzon vele, de a valóság egyébként az, hogy valódi termelői mézet nyugodtan fogyaszthatjuk a ráírt minőségmegőrzési időn túl is.

 

Mit is jelent a minőségmegőrzési idő?

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete értelmezésében az élelmiszer minőségmegőrzési ideje az az időpont, ameddig az élelmiszer megfelelő tárolás mellett megőrzi egyedi tulajdonságait. Ennyi, nem azt mondják, hogy ezt követően nem szabad fogyasztani, hanem, hogy ennyi ideig biztosan megtartja a termék az eredeti tulajdonságait.

Mi egységesen egy évet írunk minőségmegőrzési időnek a termelői mézeinkre, mert „ez a szokás”. De - ahogyan mondani szokták – a Sági Méhészet 100% garanciát vállal a termékeink minőségére: minőségi kifogás miatt azonnal kérdés nélkül cseréljük a mézet.

 

Meddig áll el akkor a termelői méz?

Az idők végezetéig, örökké, korlátlan ideig 😃

Ennek van azonban két feltétele:

1) valódi termelői méz legyen az üvegben, ugyanis 

  • ha a méz több vizet tartalmaz a kelleténél, akkor megerjed, savanyú szagú és kellemetlenül rossz ízű lesz,
  • ha a mézet nem a méhek állították elő, nem tartalmazza azokat a szuper anyagokat, amelyek az eltarthatóságot biztosítják. Ha többet szeretnél erről tudni, akkor ezt a Smithonianmag-on megjelent cikket ajánlom. 

 

2) megfelelő körülmények között tárold

Mi a megfelelő körülmény?

  • Legjobb, ha sötétebb helyen és a nedvességtől elzárva tartod a mézet. A kamra, a konyha vagy a polc sötétebb sarka pont megfelel!
  • Nem jó, ha extrém hőnek kiteszed, ezért ne tartsd tűző napon és télen az erkélyen sem célszerű tárolni.
  • Ne hagyd nyitva a mézesüveget – legfeljebb, amíg kanalazod a csodás finomságot (a csokis mézet már kóstoltad? nyami…) –, mert a méz magába szívja a nedvességet a levegőből. Ugye emlékszel, hogy ez mihez vezethet? … Persze, évekig kell nyitva hagyod, hogy annyi vizet vegyen fel amitől megromlik 😉, de azért csak tedd vissza rá a kupakot, ha azt szeretnéd, ne higuljon és romoljon meg a mézed.   

Ha a tárolás és a minőség kérdésénél tartunk, jó, ha tudod, hogy

  • nem szükséges hűtőbe tenni a termelői mézet felbontás után sem – ha ez téged megnyugtat, nyugodtan tedd hűtőbe, de ha jól visszazárod a kupakot és nem teszed hűtőbe, akkor felbontás után sem lesz semmi baja a méznek; 
  • a bekristályosodott méz (akár a betonkemény akár csak az alján kristályos) nem azt jelenti, hogy megromlott a méz, hanem ez egy természetes folyamat. Ha egyébként nincs erjedt szaga, rossz íze, akkor bátran fogyaszd a kristályos termelői mézet is.  

 

Nézd meg a 2013-as akácmézünket! Ez volt az első méhészeti évünk. Hogy melyik az? 😏 Segítek...a bal oldali a 2013-as, a jobb oldali az idei akácmézünk

5 éves termelői méz

Jó, mondjuk a designunk nem sokat változott 😲– de ezen is dolgozok a háttérben már. Az 5 éves méz viszont kistálytiszta és ha felbontanám, finom akácméz íze lenne. A színe sötétedett, a méz kicsit sűrűbb lett, de a minősége tökéletes*. 😀  

 

Ha tehát betartod a tárolási javaslatokat és valódi termelői mézet veszel, akkor teljes bizonyossággal korlátlan ideig eláll a méz – de szerintem hamarabb elfogyasztod, nem?   

 

Remélem sikerült újat is mondanom 😉 Hamarosan jövök ismét!

Kriszti, a méhészfeleség   

Kriszti, a Méhészfeleség

 

Utóirat:

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál itt a Méhészfeleség Blogjában vagy felmerül benned a mézzel, méhekkel vagy akár a méhészettel kapcsolatos kérdés, ne habozz, hanem küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre és válaszolni fogok!

Ha szeretnél értesítést kapni, amikor új cikket teszek ki a Blogra, iratkozz fel hírlevelemre!  

 

* Disclaimer: A régi méz fogyasztását mindenki saját felelősségre teszi, a cikk írója nem vállal felelősséget az ebből eredő károkért. A Magyar Mezőgazdaságban megjelent cikk szerint a közel ötven éves méz már nem javasolt fogyasztásra.  

 

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

 

Fel