Mi a méz?

Könnyű kérdés, ugye?

Ha beütöd a Google-ba, 259 ezer találatot talál fél másodperc alatt erre a kérdésre. Megtalálsz itt mindenféle választ érdeklődési körödnek megfelelően: átfogó bemutatót, promó anyagokat, biológiai leírásokat, recepteket, a mézfogyasztás jótékony hatásait bemutató cikkeket, majd közvetlenül ezután „a miért nem szabad mézet enni” típusú leírásokat is. 😃

De akkor mi újat tud egy méhészfeleség ehhez hozzátenni? 

Ha újat nem is, de egy másfajta megközelítést remélem 😃

Mi a méz?

Amikor bemutatót tartunk gyerekeknek, a leggyakoribb válaszok a fenti kérdésre:

  • „Nagyon finom, a vajaskenyérre szokta kenni az anyukám.”
  • „A méhek gyűjtik.”  

A gyerekek még nem bonyolítják vagy gondolják túl a dolgokat 😇 Valóban a legegyszerűbb meghatározása a méznek: az a finom étek, amit a méhek készítenek. Méhek készítik, mi pedig megesszük, mert finom és szeretjük.

Méhek készítik? Miből? Hogyan?  Miért? záporoznak azonnal a további kérdések a gyerekektől. 

Miből?

A mézet a méhek alapvetően különféle növények nektárjából állítják elő. A nektár pedig nem más, mint a növények nektármirigye által kiválasztott édes folyadék.

Méhecske nektárt gyűjt

Van egy különleges méz, amely nem nektárból készül, hanem fák levelein élő levéltetvek és egyéb rovarok által előállított cukros folyadékot (ez a mézharmat) gyűjtik össze a méhek és ebből készítenek mézet. Ezt a mézet édesharmatméznek vagy mézharmatméznek nevezik, de sokszor erdei mézként, fenyőmézként is találkozhattok vele. Mivel ez nem hagzik túl biztatóan első hallásra, először meg szoktuk kóstoltatni az erdei mézet, majd ha ízlik - 99%-ban szokott izleni 😋-, eláruljuk az eredetét. 

Hogyan?

A méhecske ezt az édes folyadékot a szívókáján keresztül felszippantja a mézgyomrába, így szállítja haza a kaptárba. A hazatérő méhecske átadja a kaptárban dolgozó méheknek a begyűjtött élelmet. A mézgyomorban az édes folyadék átalakul mézzé – ez a csoda része. Majd a dolgozó méhecske elraktározza a mézet a lép sejtjeibe. Ekkor még nagyon magas a méz víztartalma, amit a méhek a szárnyaikkal legyezgetnek, így a felesleges víz elpárolog. Ha kész a méz, a méhek lefedik a sejtet viasszal.

Miért?

A méhek azért gyűjtik szorgosan a mézet, mert ez az élelmük és félreteszik azokra az időkre, amikor nem tudnak gyűjteni nektárt (rossz az idő, nincs nektárt adó virág, tél van - erről szólt ez a korábbi bejegyzés).

   

Nem tudom elkerülni, hogy ezen a ponton ne legyek egy kicsit hivatalos és tudományos: a Magyar Élelmiszerkönyv Mézről szóló 1-3-2001/110 számú előírása szerint:  

"A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek."

De hiszen pont ezt mondtam én is, nem? 😉

 

Nektárból a méhek készítik a mézet

Mi a tanulság?

  1.  A méz nektárból vagy mézharmatból készül és pont.
     
     
  2. A mézet a méhek készítik az elejétől a végéig ... és nem az ember. Félreértés ne essék! Méhész kell ahhoz, hogy a méz az asztalodra kerüljön, de az igazi, etikus méhész nem avatkozik be a mézkészítés folyamatába, nem gyorsítja és nem lassítja azt, nem szaporítja a méz tömegét, nem vesz el és nem tesz hozzá. A méz készítés a méhek feladata és pont.

 

Vásárlóként hogyan tudod eldönteni, valódi mézzel állsz-e szembe, hamarosan arról is beszélgetünk 😃

 

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a méhészfeleség képe

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel