Múlt és jövő

A Sági Méhészet 2017-es éve és tervei 2018-ra

Közeledik az év vége, a számvetés ideje. Az utolsó hónapok hajtása után jó volt az Ünnepek alatt megpihenni, de már Karácsony másnapján reggeli közben nálunk ismét a Méhészet került terítékre, hiszen eleget pihentünk, indulhat a munka 😃. Jöttek az ötletek, mit kellene a következő hetekben, hónapokban jobban, másképp csinálnunk.

A tervezés az én szakterületem 🙋, így elkészítettem a Sági Méhészet 2018. évi üzleti tervét - idén először írásban is. 📜  A részletes bemutatástól megkímélnék mindenkit, 🙊 még a Méhésznek sem mertem megmutatni az egészet 🙊, óvatosan adagolom neki az információ-morzsákat 😇 ... 

 

A Sági Méhészet 2017-es éve

Visszatekintve a 2017-es évünkre írhatnék olyanokat, hogy

  • „több, mint 500 emailre válaszoltunk”,
  • „a házhoz szállítás során 8.640 km-t vezetett a Méhész”,
  • „a honlapunkon a Termelői méz házhozszállítással oldalt 7.405-ször nézték meg az év során”…,

de nem teszem (pedig mindegyik fenti igaz állítás 😄), mert ezek száraz tények és számok 😵. Ehelyett viszont megosztom Veled, mi volt 2017-ben Méhészetünk életében a három legmeghatározóbb esemény. A választás és a rangsorolás nem volt egyszerű 😊, de íme a listánk: 

 

Legmeghatározóbb eseményeink 

1) Méhészetünk fejlődése

Nem kérdés, a méhészetünk növekedése, a méhcsaládjaink szaporodása áll az első helyen. 😍 Legfőbb célunk évek óta, hogy kiegyensúlyozott növekedéssel elérjük a kitűzött állomány-nagyságot. Hangsúlyosan: kiegyensúlyozottan, etikusan és megfontoltan. 😇 Sokszor valódi kihívás a megfontolt haladás, ám visszatekintve 2017-re azt gondolom, sikerült teljesítenünk.

A méhészkedés komplex dolog, gyakorlatilag a méztermelés (nagyon nem szeretem ezt a szót 😡) mellett már májustól a következő évet alapozzuk. A Méhész nyári munkája, a családok folyamatos gondozása, a szaporítás, az őszi kezelések mind meghatározza az előttünk álló évet, … amibe persze a természet és az időjárás mindig beleszólhat és bele is szól! 😔  Az új évben már abból dolgozunk,  annak a következményeit élvezzük vagy viseljük, amit előző évről hozunk.

2017-ben sikerült elérni a tervezett állománynagyság és ezáltal a mézmennyiség növekedését. Mindeközben előkészültünk egy újabb ugrásra és – reményeink szerint – a termelő családjaink száma duplázódni fog 2018-ban. Emögött persze rengeteg munka és lemondás áll. Az év végére már csak a szép pillanatokat idézzük fel 😍. Ez a két kép egyértelműen a kedvencem és jól jellemez minket: valóban családi gazdálkodók vagyunk és a gyerekek is aktív résztvevők. Még mielőtt valaki a hívná a gyermekvédelmet 😎, hozzáteszem, hogy önkéntesen dolgoznak, legfeljebb 1 órát naponta és kellő (mostanság legoban kifejezhető 😉) ellenszolgáltatásban részesülnek. 😍

MéhanyakeresésFedelezés családi körben

2) Méhészfeleség Blogja

A Blogot bemutatnom - remélem - nem kell, hiszen most is a Blogot olvasod! 😁 Számomra egyértelműen a 2017-es év pozitívuma, hogy augusztus 22-én elindult a Méhészfeleség Blogja, miután már régóta tervezgettem. Számtalan „Hogyan írjunk blogot” típusú oldalt megnéztem, cikket elolvastam, feliratkoztam tájékoztató hírlevelekre és próbáltam tanulgatni a „tutit” 😳. Indulás előtt legalább 30 témát összegyűjtöttem, több témában elkezdtem a kutatást és a vázlatírást is. Eredeti tervem az volt, hogy heti két blogcikket írok majd. Aztán következett a kijózanító valóság: nem tudom meghazudtolni önmagamat 😇, és ha foglalkozom valamilyen témával, azt csak alaposan tudom tenni, így egy cikk megírása kutatással, utána-olvasással, sokszor kísérletezéssel, szövegírással és többszöri átírással, képgyűjtéssel és szerkesztéssel 2-3 napig tart, de van, hogy összességében egy hétig is dolgozok egy-egy cikken (vagy csak egyszerűen lassú vagyok, ugyebár 😢). Ezért örülök, ha kéthetente egy cikket tudok publikálni a tervezett heti kettő helyett.

A legnagyobb öröm azt látnom, hogy hasznosnak tartjátok az írásaimat. Számtalan levél és üzenet érkezett 📨 az elmúlt időszakban, mind-mind pozitív visszajelzéssel. Több ötletet is kaptam tőletek, amit ezúton is köszönök 🙏. Csak azt ígérhetem, hogy 2018-ban is megpróbálok minél több hasznos és érdekes témát feldolgozni. Ha van javaslatod, nyugodtan küldd el!   

Legnépszerűbb blogcikkek 2017-ben a Méhészfeleség Blogján

 3) Online rendelési lehetőség

A honlapunkkal - még - nem vagyok maradéktalanul elégedett annak ellenére, hogy nyár végén ebben is nagyot léptünk előre (új tartalom, új menüpontok, árlista, üzenetküldés ... ). A háttérben folyamatosan ötletelünk Zolival és amikor jut rá idő, próbálom több-kevesebb sikerrel javítgatni, fejleszteni a tartalmat és a kinézetet. 😎  Bizonyára van, aki még emlékszik, hogy az előző szezonban a rendeléseket elsősorban telefonon és messenger üzenetben, emailben fogadtuk, de tudtuk, haladnunk kell a korral. Néhány éjszakányi munkával 😅 megszületett az online rendelési űrlap a honlapunkon. Miért nem webshop? Na, erről órákat tudnék mesélni…de most ettől megkíméllek, majd talán jövőre elmesélem 😎.

Szóval megalkottam és teszteltem az űrlapokat, a kapcsolódó rendelési és köszönő oldalakat, az e-mailes visszajelzéseket, a háttér-adatbázist, majd  október 26-án délután 3 körül élesre állítottam az online rendelési lehetőséget. Ekkor még nem vertük nagydobra a hírt, nem posztoltuk, nem hirdettük, örültem, hogy elkészültem (és rohantam a gyerekekért Győrbe 😅). Hajnalban, amikor kislányunk felkelt kakaót inni, ránéztem a tabletre – rossz szokásom, tudom 😇 –, és látom, érkezett egy e-mail 23:43-kor: Mézrendelés a Sági Méhészet honlapján. Teljes extázisba kerültem. 😁 Hogyan, ki, miért? Teljes volt a boldogság 😍. Azóta egyértelműen az online leadott rendelések kerültek túlsúlyba, ám még a mai napig örömmel tölt el, ha azt látom, használják a vásárlóink az online rendelés lehetőségét. 

Online rendelőlap a Sági Méhészet honlapján 

Amit megtanultunk

Nem teszünk, nem tehetünk úgy, mintha kizárólag pozitív élményeket gyűjtöttünk volna 2017-ben. A legnagyobb kihívás Méhészetünk életében a mai napig számunkra a méhcsaládok elvesztése. Ez az, amit a legnehezebben viselünk és kezelünk. Egy méhcsalád elvesztése mindig fáj. 😢 Nem azért, mert ennyivel kevesebb termelő családunk lesz a következő szezonban, hanem azért, mert szeretett "családtagjainkat" veszítjük el. A Méhész pedig minden ilyen esetet lelkiismereti kérdésként kezel, az okokat keresi az esemény mögött.

Ha bármikor bejön a Méhész a méhesből és mondja, hogy sajnos egy kaptárt be kellett zárni, akkor mérhetetlen szomorúság tölt el. 😢 Ezt követően szinte mindig jön a beszélgetés: Hogyan? Miért? Mi lehetett az oka? Majd pedig: Mit tudunk tanulni az esetből? Mit kell vagy lehet a következő szezonban másképp csinálni? Kell-e a méhészeti technológiánkon változtatni? Ezek olyan kérdések, amelyekre a válasz nem fekete-fehér, sőt néha nem is szürke. Van, hogy hibáztunk valamiben, akkor levonjuk a következtetést és jövőre másképp teszünk. Több esetben azonban el kell fogadni (és ez nem önámítás! 😌), a természet tette a dolgát. Nem minden esetben lehet emberi elmével felfogni, tudással megismerni, mi miért történik a természetben. Fontos tanulság (és ezt nekem elég nehéz volt elfogadnom 😠), hogy a méhészetben nem lehet mindent előre centire kiszámítani. A méhészkedés nem olyan tevékenység, mint az általános iskolai mágikus műveletgép: bedobok két számot és – biztosan – kijön egy harmadik, és ha a műveleti logika nem változik, akkor mindig ugyanaz jön ki. A méhészkedés ezzel szemben olyan, hogy bedobok a gépbe két számot, a gép rázkódik, zörög, morog, pörög, forog, majd kijön valami. Lehet, hogy nem is egy szám, és nem kicsi annak a valószínűsége, hogy ha  legközelebb bedobom ugyanazt a két számot, akkor nem ugyanazt a valamit dobja ki a gép.😟 

A 2017-es év tanulsága számomra: bízni kell a méhekben és bízni kell a természetben, és persze minden tőlünk telhetőt megtenni a legjobb szakmai tudásunk szerint.    

Sági Méhészet ősszel 

Előttünk álló kihívások

A mögöttünk levő év értékelését követően, érdemes előre pillantunk a 2018-as évre. A következő évünk három kihívás köré fog szerveződni:

  • A működésünk fejlesztése: jelenleg valóban kézműves, egyedi terméket állítunk elő manufakturális módon, még ha a méz alapvetően nem ilyen terméknek van elkönyvelve. Előrebocsátom nem szerepel terveinkben a nagyüzemmé, ipari üzemmé válás, de a méhészetünk növekedése és a vásárlói igények növekedése megköveteli tőlünk, hogy átgondoljuk, hogyan tudnánk hatékonyabbá tenni a működésünket, vállalkozásunkat 😎 (gondolhatjátok, hogy a Méhész mennyire szeret engem az ilyen mondataimért… 😇). Nagy kihívás ez számunkra, de a családszám változásával óhatatlanul együtt járnak változások. Merre indulunk el? Folyamatszervezés, gépesítés, munkaerő-keresés… még nem tudjuk. Ami biztos, hogy reméljük végre minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy elkezdhessük a 2 éve tervezett méhesházunk építését. Megmutatom, ilyen lesz: 

Sági Méhészet tervezett méhesháza 

  • Termékfejlesztés: Azt tudhatjátok rólunk, hogy a természetes mézek, eljárások és megoldások hívei vagyunk és eddig szigorúan ellenálltunk minden olyan kezdeményezésnek, piaci igénynek és trendnek, amely a méz természetességét befolyásolja. Ezért vannak csak gyógynövényes mézkészítményeink a csokoládés méz kivételével, ám még a csokis méz készítését is meg tudtam ideologizálni: sokkal egészségesebb a nutellánál 😇. Az idei év második legaktívabb facebook posztja az volt, amikor szavazást indítottam: vajon az epres vagy a narancsos-fahéjas mézet kóstolnák-e meg a követőink. Többen írtak, hogy akkor ők rendelnének… Én pedig - hosszadalmas töprengést követően - azon az állásponton vagyok, ha van piaci igény, akkor számomra kihívás kifejleszteni  elsősorban természetes alapanyagokból egy ízesített mézet mindenféle ízfokozó és aroma és egyéb bűvészkedések nélkül. Még nem tudom, pontosan hogyan (azt tudom, hogyan nem 😃), de mindenképpen megpróbálom. A másik termékötletet már legalább egy éve dédelgetem: a hozzáadott cukormentes csokis méz. Több változatban is gondolkodom, meglátjuk, melyik fog a legjobban sikerülni. 😍 Szorítsatok! Ha van ötleted, javaslatod a mikéntről, kérlek, írj bátran! Minden ötletet szívesen fogadok! 

Epres vagy narancsos-fahéjas méz?

  • Remélem azzal, hogy leírom, meg is fog valósulni: 2018-ban mindenképpen szeretnénk az arculatunkat, címkéinket modernizálni. A mostani logonkat (a méhecske 🐝) indulásunk évében úgy nagyjából 1,5 óra alatt hoztam össze azért, hogy az első üveg akácmézeinkre tudjunk címkét tenni. Az volt a tervünk, hogy az év végére (2013-ról beszélek! 😁) megváltoztatjuk. Na, azóta sem sikerült és így maradt nekünk ez a kicsi, esetlen, házi készítésű méhecske. Szeretjük, de akkor is... Az arculati projektünkkel úgy vagyunk, hogy azt pontosan tudjuk, mit nem akarunk, csak azt nehéz megfogalmazni, pontosan mit is szeretnénk. 😊 Ehhez tartozik, hogy folytatni szeretném a nyáron elkezdett honlapfejlesztési munkát, valamint már nagy lépéseket tettünk a webáruház kialakítása felé (az első próbacsomagokat 2017-ben már sikeresen postáztuk 👍), pár jogi és technikai akadály megoldását követően semmi sem téríthet el bennünket a teljes és átfogó online értékesítéstől (elég marketingesre sikerült? 😉 )  

 

A 2017-es év jelentős volt a Sági Méhészet életében: nagyot léptünk azon a pályán, amit elképzeltünk magunknak. Nagyon sok jó pillanatot, vásárlói beszélgetést, pozitív visszajelzést, csillogó gyermektekintetet őrzünk meg ebből az évből, ami elfeledteti velünk a fáradtságot, a kimerülést és néha az elemekkel való küzdelmeket.

Ami biztos: a méhecskéink mellett mi is szorgalmasan fogunk azon dolgozni a következő esztendőben is, hogy termékeinkkel a vásárlóinknak örömet okozzunk és igazi, valódi és minőségi termelői méz kerüljön sok-sok asztalra.

Szeretném megköszönni Neked, hogy olvasod az írásaimat, hogy vissza-visszatérsz, hogy kíváncsi vagy és hogy hírét viszed a Méhészfeleség Blogjának!

Boldog, békés, sikerekben és élményekben gazdag új évet kívánok! 

Boldog Új évet kíván a Sági Méhészet!

Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a Méhészfeleség 

Olvastad már?

Mézes reggeliMire jó a propolisz?Mézes-kávés bőrradír készítése
 

A Sági Méhészet termelői mézei 

Termelői mézeink

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel