A történetem

Méhészetünk alapjai gyermekkoromra nyúlnak vissza. Az Alföldön egy kis Tisza-parti településen ismertem meg a méhek világát, még jóval a csikó fogaim elhullása előtt. Egy falubéli méhésznek segítettem „nyomni” a füstölőt, miközben egyre inkább szívtam magamba a kaptár illatát és a „bogarak” szeretetét.

A kedetek

40 éves fejjel nyílt lehetőségem gyermekkori álmomat megvalósítani. Bár az idő eltelt, a lendület és a szenvedély megmaradt. Igyekszem ma is örömből méhészkedni ügyelve arra, hogy a fárasztó hétköznapi munka ne csorbítja az ünnepet, amit egy-egy kaptár nyitása jelent. Éppen ezért a fő célom a magas minőség, legyen az bármilyen méhészeti termék előállítása is.

15 család vásárlásával kezdődött a Sági Méhészet története 2013-ban. Miután sikeresen kiteleltek a családok, intenzív szaporításba kezdtem. Ám hamar rá kellett jönnöm, hogy rövid idő alatt nem tudok dinamikusan állományt robbantani, ezért egy nagyobb összeget méhcsaládok vásárlására szántam...  Hát, mindenkinek ajánlhatom, járja végig a szamárlétrát, mert az az igazság, hogy egy 100 családos méhészethez kell az apránként megszerzett tudás, tapasztalat és fizikai erőnlét is. Bizton állíthatom, a hajdani 15 család kezelésében is legalább annyira elfáradtam akkor, mint ma a közel 150 család adta a munkálatokban. Persze azóta sok gép, modern eszköz is segíti a mindennapi munkámat, de megtanultam elhagyni a fölösleges mozdulatokat és rendszerben gondolkozni.

Ma már jut idő olyan dolgokra is, mint az ifjúság nevelése.  Ezt missziónknak is tekintjük: számtalan iskolával és óvodával tartjuk a kapcsolatot. Van, ahol immár harmadik éve rendszeresen tartunk mézkóstolót, bemutatót, videós előadásokat igyekezve átadni a méhek szeretetét a gyerekeknek. 

Másfél hektáros birtokunkon saját méhészetünkben is fogadunk látogatókat, előre bejelentkezett csoportokat, ahol lehetőség nyílik az igazi méhészkedésre is az érdeklődőknek.

 

Szabó-Rohonczi Zoltán

Méhész

Sági Méhészet

Fel